Det var år 1908 som Wilsdorf registrerade varumärket ”Rolex” och öppnade ett kontor i anrika La Chaux-de-Fonds beläget i Schweiz. Bolagsnamnet ”Rolex” registrerades 15 november 1915. Namnet var påhittat, och bakgrunden är oklar. Det sägs att Wilsdorf ville att namnet skulle vara lätt att uttala på alla språk. En historia – som aldrig bekräftats av Wilsdorf – säger att namnet kommer från den franska frasen horlogerie exquise, vilket betyder ”exklusivt urmakeri”. En annan historia hävdar att ”rolex” skulle imitera ljudet som uppstår när ett armbandsur dras upp.

1919 flyttades företaget till Genève, Schweiz, och etablerades som Rolex Watch Company. Namnet ändrades senare till Montres Rolex, SA och slutligen Rolex, SA. Företaget flyttades från Storbritannien eftersom skatter och exporttullar på metaller som användes till boetterna (silver och guld) drev upp kostnaderna.

1926 patenterade Rolex världens första damm- och vattensäkra boett och modellen fick namnet Oyster, en innovation som lever kvar i många av företagets mest populära modeller än idag. I oysterkonstruktionen kombineras en gängad bakboett med en särskilt konstruerad skruvkrona på ett sätt som gör den tätare ju mer tryck den utsätts för, vilket gör den synnerligen tålig mot läckage. 

Vid hustruns död 1944 skapade Wilsdorf stiftelsen The Hans Wilsdorf Foundation och donerade hela sitt aktieinnehav i företaget till denna, samtidigt som han säkerställde att en del av företagets inkomster skulle gå till välgörenhet. Företaget ägs fortfarande av en privat stiftelse och är alltså inte noterat på någon aktiebörs.

Under 1950-talet skapade Rolex ett antal modeller som dedicerades till olika typer av upptäckare, bl.a. modeller Explorer som bars av Tenzing Norgay och Sir Edmund Hillary då de besteg Mount Everest (modellen namngavs dock först i efterhand). GMT Master skapades åt det transatlantiska flygbolaget PanAms piloter som hade behov av att kunna se två tidszoner på klockan.

Rolex har sedan början varit ett exklusivt klockmärke, men den verkliga prisstegringen som lett fram till dagens läge skedde från omkring 1970 till slutet av 1990-talet då priset för de vanligaste modellerna mångdubblades. Som exempel kan nämnas att en Rolex AirKing år 1977 kostade 295 dollar, knappt tjugo år senare fick man för samma modell betala 2200 dollar. Om prisutvecklingen endast följt inflationen skulle priset varit kring 780 dollar.

IMG_1620.jpg